Klubtörténet:

Toponáron már az 1950-es években is létezett labdarúgócsapat. A régi szurkolók szívesen emlékeznek vissza az 1952. évben Rákosi kupát nyert csapatra, majd az 1964-ben újjáalakult, a helyi termelőszövetkezet által támogatott Petőfi TSZ SK csapatára. Utána több néven is szerepelt a helyi sportegyesület /Agrária SE, Törzsök SE/. Ezek történetének feldolgozása, megírása, a régi dokumentumok alapján jelenleg is folyik. A hiteles klubtörténet feltárása után szeretnénk ezt is közzé tenni itt a honlapunkon.
A jelenlegi Sporttelep tulajdonosa Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, amely 1995. szeptemberétől a sportegyesület megszűnéséig térítésmentes használatba adta a 3901 m2 nagyságú területet a rajta lévő sportöltözővel és nagypályás élőfüves labdarúgópályával együtt. A létesítmény a régi Festetich park területének déli oldalán helyezkedik el.
A Toponár Sportegyesület /Toponár SE/ jelenlegi formájában 1995. augusztus 1. napján alakult, a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásába 1995. augusztus 30-al került felvételre 1556. sorszám alatt. A Somogy Megyei Bíróság Pk.60.070/1995/1. számú végzésével 1995. szeptember 22. napján emelte jogerőre a megalakulást.
A Toponár Sportegyesület első elnöke Brunczfik Ferenc lett, aki 2006-ig irányította az egyesületet, őt Horváth László követte 2012-ig, a jelenlegi elnök 2012.március 2-tól tölti be az elnöki tisztséget.
A megalakulástól 2006-ig, a „Brunczfik érában” az egyesület csapatai szép eredményeket értek el. Ebben az időszakban mindhárom korosztály sikeresen szerepelt a különböző bajnokságokban. A felnőtt csapat a járási I. osztály bajnokaként felkerült a megyei II. osztályba, ahol többször ért el dobogós helyezést. Az utánpótlás csapatok közül a serdülők sorozatban szállították a bajnoki címet, az ifjúsági csapat is rendszerint dobogós lett, majd bajnoki címet nyert. Ebben az időszakban az egyesület gazdasági helyzete stabil volt, amely köszönhető egyrészt az önkormányzati támogatásnak, a különböző pályázatokból befolyt összegeknek, másrészt a helyi vállalkozók, valamint a Baráti kör támogatásának. A labdarúgó pálya felújításra került, kiépült a locsolórendszer, a pálya világítást kapott.
A 2006- 2012. közötti időszak már szerényebb keretek közé szorult az egyesület költségvetése. Az önkormányzati támogatás évről-évre csökkent, elmaradtak a gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozó támogatók, megszűnt a Baráti kör, a pályázati lehetőségek is beszűkültek. Az egyesület minimális működési költséggel kellet, hogy fennmaradjon. Nem jutott pénz a szertáros, edzők díjazására, csak a legszükségesebb felszerelést lehetett pótolni. A kedvezőtlen gazdasági helyzethez hasonló volt a felnőtt csapat szereplése is. A csapat kiesett a megyei III. osztályba, ahonnan sikerült újra visszajutni a megyei II. osztályba, ahol a 2011-12. évi bajnokságot a 6. helyen zárta. Az ifjúsági és serdülő csapat sikeresebben szerepelt, az ifjúsági csapat a megyei II. osztály U 19-es összetett bajnoka lett.
Csapataink eredményei az Eredmények rovatban találhatóak.
Az utánpótlás nevelés mindig fontos szerepet kapott az egyesület életében. Amikor a felnőtt csapat gyengébben szerepelt, az utánpótlás csapatok akkor is hozták az eredményt. A legfiatalabb korosztályok bekapcsolódtak a Bozsik programba, az egyesület 2012. őszétől Bozsik program körzeti központ lett. Az egyesület változatlan célja, hogy az utánpótlás nevelés adja majd a felnőtt csapat gerincét. Jelenleg a felnőtt csapat mellet U19, U16, U13 utánpótlás korosztály szerepel a megyei bajnokságban, s a Bozsik program U7, U9, U11korosztályában is 30 fő általános iskolás gyermek kezdte meg a szereplését.